ZNOVA SE OBNAVLJAJO
PRIJATELJSKE VEZI

Negovčani so bili na obisku pri nekdanjih prijatelji v Srbiji. Prijateljstva med Slovenci in Srbi ne more nič zatreti, trdijo v Negovi ...
Minuli dnevi so bili za mnoge Negovčane dejansko lepi in nepozabni. Po dvajsetih letih so se namreč spet srečali stari prijatelji iz Velike Krsne iz Srbije, in Negove iz Slovenskih goric. Korenine prijateljstva Negovčanov s srbskim narodom segajo v čas 2. svetovne vojne, ko so srbske družine nesebično sprejele izgnance iz Slovenije. Takrat so okupatorji pregnali iz slovenskih domov mnoge izobražence in svobodno misleče ljudi. Po vojni so slovenske družine gostoljubje vračale in povabile srbske prijatelje v goste. Izmenjave obiskov so potekala z vlakom »Bratstva in jedinstva«. Na pobudo političnih organizacij in občin obeh narodov je nastalo pobratenje med občinami, krajevnimi skupnostmi, šolami in društvi. Osnovna šola Negova je bila pobratena z Osnovno šolo »Bisa Simić« iz Velike Krsne, ki je v občini Mladenovac (ta je bil pobraten z Gornjo Radgono, in sedaj se partnerstvo pospešeno obnavlja op.p.). Vsako pomlad so prišli učenci te šole v goste k učencem iz Negove. V mesecu oktobru je bil obisk vrnjen. Pri mnogih mladih, ki so se takrat družili, so ostali lepi spomini, tako nepozabni, da so preko spleta nastala dopisovanja, nato individualni obiski.
To pomlad pa so med Turističnim društvom iz Negove-Sp Ivanjci in tamkajšnjim Kulturnim društvom Izvor, steki pogovori o večjem skupnem obisku. In tako je nekega pomladnega četrtka zvečer kar 43 Negovčanov krenilo na pot proti Srbiji. „Najprej smo si ogledali značilnosti Beograda, nato smo bili zelo gostoljubno sprejeti v Veliki Krsni. V šoli so nas čakali stari prijatelji, učenci in domačini, ki so nas sprejeli v svoje domove. Sledil je kulturni program in izmenjava pozdravov. Po napornem dnevu smo se pri gostujočih družinah osvežili. Skupno večerno druženje z večerja je bila v gostilni »Kod Vlade«, kjer je sledil večer poln smeha, petja in plesa s slovensko in srbsko živo glasbo. Naslednji dan smo bili sprejeti pri predsedniku občine (županu) Zoranu Kostiću, ki je dejal, da je ravno v njegovem mandatu ponovno občina Mladenovac obnovila kulturna srečanja z občino Gornja Radgona. Ves dan smo bili gostje občine in na Kosmaju v čudoviti naravi bili pogoščeni s kosilom. Na Kosmaju smo si ogledali samostan Pavlovac, v Mladenovcu pa park ob zdraviliškem hotelu. Večerja ponovno v gostilni »Kod Vlade« in spet nepozaben večer“, je vtise iz Srbije razglabljal neutrudni predsednik TD Neogva – Spodnji Ivanjci, Zlatko Mulec.
Sam je tudi zahvalil Odboru za mednarodno sodelovanje občine Gornja Radgona, ki jim je finančno pomagal pri nakupu spominskih daril, ki so jih predali na uradnih sprejemih v Srbiji. Mulec je tudi dodal, da so imeli še več aktivnosti: „Pot nas je vodila v Topolo, kjer smo si med drugim ogledali cerkev svetega Đorđa, katero je dal graditi kralj Peter I. Ogledali smo si tudi hišo Đ. Petrovića Karađorđeviča, ki je bil vodja 1. vstaje Srbov proti Turkom, leta 1804. Ves čas so nas spremljali tudi člani družin, kjer smo bili sprejeti. V nedeljo ob 15. uri pa smo se poslovili. Tudi solze so tekle“, pravi Mulec, ki dodaja: „Če je resnično prijateljstvo ga ne more nihče uničiti, le zatišje za določen čas je možno, tako kot je bilo med Negovo in Veliko Krsno“.