Občinska proslava ob Dnevu državnosti pri Sv. Juriju ob Ščavnici

V Kocbekovi dvorani Kulturnega doma pri svetem Juriju ob Ščavnici, je v petek zvečer...
V Kocbekovi dvorani Kulturnega doma pri svetem Juriju ob Ščavnici, je v petek zvečer, 22. junija, potekala osrednja občinska proslava Dneva državnosti. Proslava se je pričela z natopom Mešanega pevskega zbora, ki je zapel Slovensko himno. Nato je mlada voditeljica proslave Patricia Fras, pozdravila obiskovalce in goste med njimi župana Antona Slana, predstavnike Združenja Sever, svetnike občine, osrednjega govornika Ljuba Dražnika in druge. Po pozdravu je spregovorila nekaj uvodnih besed o prazniku. Med drugim je dejala: »Ponosni smo, da vroče ljubimo svojo domovino Republiko Slovenijo. Ponosni smo, da smo po dolgih letih zatiranja in načrtnega uničevanja slovenske kulture in slovenskega naroda, po dolgih letih tuje okupacije in ponižanj, po dolgih letih trpljenja v nekakšni kvazi subkulturni državi dobili čisto svojo, samostojno Republiko Slovenijo.
Ponosni smo, da vroče ljubimo svojo prelepo domovino, pa naj nas imenujejo kakorkoli, naj trdijo, kar želijo. Zato danes ob največjem slovenskem prazniku, ponosno dvignimo trobojnice, zato s ponosom povejmo kdo smo, in od kod prihajamo, zato ponosno dvignimo čaše in nazdravimo državi slovenskega naroda. To dolgujemo svojim prednikom, ki so umirali za našo idejo, ki so žrtvovali vse in še več, zato, da danes govorimo materni jezik in da v srcu nosimo krščansko kulturo in vrednote, na katerih je zrasla naša prelepa domovina. Zato bodimo ponosni na našo prelepo domovino Slovenijo.«
Slavnostni govornik polkovnik in poveljnik 73. Območnega štaba Teritorialne obrambe Ljutomer v času vojne 1991 Ljubo Dražnik, je svojem govoru obudil dogodke iz osamosvojitvene vojne na področju Prekmurja in Prlekije. Na drobno je predstavil dogajanja v času osamosvojitvene vojne ter pohvalil vse, ki so tedaj na tem področju sodelovali v obrambi naše prelepe Slovenije. Statistično je predstavil dogodke ob vdoru jugoslovanske vojske, borb in napadov jugo vojske iz zemlje in zraka. Zahvalil se vsem, ki so kakorkoli sodelovali v zgodbi, ki je pripomogla k obrambi domovine in osamosvojitvi nanovo nastajajoče države Slovenije.
Ob tej priliki so si obiskovalci proslave ogledali dva kratka filma o elektrifikaciji podeželja iz 50 let v tedanjem Vidmu ob Ščavnici in daljši film iz dokumentacije Televizije Slovenije, ki je prikazal dogodke od priprav na osamosvojitev in dogodke iz vojne med JLA in Slovensko teritorialno vojsko.