Proslava ob prazniku Dnevu državnosti

V občini Sv. Jurij ob Ščavnici, jo pripravljajo vse od ustanovitve občine...
V Kocbekovi dvorani Kulturnega in upravnega središča Sv. Jurij Ob Ščavnici, je v ponedeljek, 24. junija 2013, potekala proslava slovenskega državnega praznika Dneva Državnosti. Proslavo je ob sodelovanju, Zveze kulturnih društev Sv. Jurij ob Ščavnici, Ljubiteljskim dramskim društvom Sv. Jurij ob Ščavnici in Kulturno umetniškim društvom Maska Šentilj, organizirala občina Sv. Jurij ob Ščavnici. Proslavo, ki jo je povezovala Maja Patty, je s svojim nastopom, igranjem slovenske himne, pričela Godba na pihala Sv. Jurij ob Ščavnici.
Po odigrani himni je v kratkih besedah pozdravil in nagovoril občinstvo župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana. Brez velikih besed, je zaželel občanom in obiskovalcem proslave prijetno praznovanje praznika naše slovenske države. Slavnostni govornik je bil domačin zgodovinar in profesor na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer, Franci Čuš. V svojem do domovine Slovenije čustvenem govoru, je predstavil nekaj misli o naši sedanji politični situaciji. Navajal je tudi nekaj izrečenih misli, ki jih je o naši domovini izrekel pisatelj in akademik Borisa Pahor. Spregovoril je tudi o pomenu slavnega jezikoslovca Franca Miklošiča, katerega ime nosi gimnazija v Ljutomeru. Kako je kot Slovenec iz majhne vasice Radomerščak pri Ljutomeru, dosegal visoke položaje na Dunaju v tedanji državi skupni državi Avstroogrski monarhiji. Njegov govor, ki je objavljen tudi v Vestniku, kot komentar, je med obiskovalci v dvorani doživel veliko aplavza .
Kulturni del programa se je odvijal ob igranju Gobe na pihala Sv. Jurij Ob Ščavnici, ki jo je vodil dirigent-kapelnik, Slavko Ahlin. Recital so ob klavirski spremljavi so predstavili člani Ljubiteljskega dramskega društva Sv. Jurij ob Ščavnici, pianistka in recitatorka Daniella Kosi, in recitatorja Katarina Verzel in Boris Kovačič. Za konec kulturnega programa je Boris Kovačič – »Krjavelj«, recitiral Prešernovo Zdravljico. Kot so nam po proslavi povedali nekateri obiskovalci, je bila proslava lep in prijeten dogodek, s katero je občina Sv. Jurij ob Ščavnici počastila slovenski državni praznik Dan državnosti.