SLOVENSKI PREDSEDNIK V „EVORPSKI VASI“

Murska Sobota, 8. maja - „Datum prireditve „Evropska vas“ ni naključno izbrana za te dni.. To je datum, ko se je Evropa osvobodila nacizma in fašizma. Čestitam vam, da ste se tako dobro ...
Danilo Türk v Murski Soboti položil venec pred spomenikom zmage Murska Sobota, 8. maja - „Datum prireditve „Evropska vas“ ni naključno izbrana za te dni.. To je datum, ko se je Evropa osvobodila nacizma in fašizma. Čestitam vam, da ste se tako dobro organizirali in da vas je toliko prišlo zraven. Lepo je, da dobro spoznate Evropo, da se družite in veselite“, je stotinam pomurskih otrok in mladine, udeležencem prireditve „Evropska vas“, med drugim povedal predsednik republike Danilo Türk, ki je ob dnevu zmage nad fašizmom v spomin na padle partizane in rdečearmejce danes v Murski Soboti položil venec pred spomenikom zmage. Sicer pa bo tradicionalna slovesnost s polaganjem vencev v počastitev padlih borcev za osvoboditev Prekmurja pred spomenikom zmage v soboto ob 11. uri. S kratkimi nagovori bodo položili vence župan soboške občine Anton Štihec, veleposlanik Ruske federacije Mihail Vanin, veleposlanik Ukrajine Vadym Prymachenko, predsednica mestne organizacije Združenja borcev za vrednote NOB Mileva Veren ter predstavnik Društva Slovenija Rusija. Na slovesnosti bo s priložnostnim glasbenim program nastopil trobilni kvartet Policijskega orkestra.
Nato si je predsednik Türk, kot rečeno, ogledal prireditev Evropska vas. Ob tem je poudaril, da sta mir in sodelovanje izjemno pomembni vrednoti, mladim pa je zaželel čim lepšo evropsko prihodnost. Türk je v nagovoru dejal, da je prav, da je na dan, kot je današnji, čim več razmišljanja posvečenega miru in sodelovanju in da potem tudi razumemo, zakaj je graditev take evropske vasi v naših časih mogoča. Cilj izvenšolskega projekta Evropska vas je spodbuditi medkulturno razumevanje, toleranco, solidarnost, spoznavanje drugih narodov in držav v Evropski uniji ter hkrati zavedanje lastne kulturne identitete. Sicer pa, osnovnošolci iz različnih slovenskih krajev so v letošnjem šolskem letu na inovativen način spoznavali države Evropske unije pri različnih učnih predmetih, njihove značilnosti in posebnosti, ter jih bodo v počastitev dneva Evrope danes predstavili na javnih kulturnih prireditvah v posameznih regijskih središčih. Predstavili so zgodovino držav EU, njihove geografske in etične značilnosti, kulturo, običaje, narodne noše, glasbo in kulinariko, EU, njen zgodovinski razvoj, institucije ter vlogo in pomen, ki ga danes ima. Poleg predstavitve držav bodo učenci pripravili tudi kulturni program. V projektu je sodelovalo čez 120 šol iz Slovenije, v Murski Soboti pa približno 20 pomurskih šol.
Ob zaključku današnjega obiska Prekmurja je predsednik republike popoldan obiskal tudi občino Tišina, kjer je v „vrtu spominov“ v Petanjcih, simbolično posadil drevo vrste španski bezeg s Pohorja in si ogledal prostore raziskovalne postaje Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU ter se vpisal v knjigo gostov Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija v Petanjcih.