KASAŠTVO/
V NEDELJO ZNOVA KASAŠKE
DIRKE V LJUTOMERU

SPOMNILI SE BODO MAKOTERJA IN MARJANOVIČA Obeta se tudi krstni nastop dvoletnih kasačev...
Kasaški klub Ljutomer, družba Trimal Ljutomer – gostinski lokal Leona, in družba Meso-COOP Hanžekovič Veržej pripravljajo v sodelovanju z Zvezo društev kasaške centrale Slovenije velike kasaške dirke, ki bodo to nedeljo, 24. junija 2007 ob 15. uri na hipodromu v Ljutomeru. V okviru četrtih letošnjih kasaških dirk na hipodromu najstarejšega in najuspešnejšega slovenskega kasaškega kluba bosta med drugim organizirani dirki v spomin na preminula člana Kasaškega kluba Ljutomer Janka Makoterja in Kornelija Netka Marjanoviča.
»Makoter je po osamosvojitvi veliko naredil za slovenski kasaški šport. Z dušo in telesom je bil prisoten v tem športu, za zanimivejše dirke pa je poskrbel s kvalitetnimi kasači iz tujine, ki so takrat izkazali z odličnimi kilometrskimi dosežki. Marjanovič je bil nekoliko manj prisoten s kasači na tekmovalni stezi, je pa redil konje, obenem pa kot kovaški mojster vsem pristopil na pomoč,« je pred nedeljsko tekmo med drugim povedal Slavko Makovec, predstavnik družbe Trimal Ljutomer, Rene Hanžekovič, predstavnik družbe Meso-COOP Hanžekovič Veržej pa je dodal: »Prvič letos bodo v nedeljo na slovenskih hipodromih nastopili dveletni kasači, katerim bo to krstni nastop v karieri. Zanimivo bo videti, kako so pripravljeni ter kakšne kilometrske čase bodo dosegli v uvodnem nastopu. Velja omeniti dirko za pokal Bowling centra Ptuj, ko se bodo pomerile 3 do 4 letne slovenske kobile. Za to dirko je namreč nagradni sklad kar 2.000 evrov, podobno kot v spominski dirki Janka Makoterja. Poleg tega bomo pripravili dirke za 3 do 14 letne kasače, in sicer z zaslužkom do 500 evrov, do 2.000 evrov in do 5.000 evrov, samo prireditev pa bomo sklenili s prvim predtekom Trojne krone Agrokombinata Maribor. V tej dirki je nagradni sklad 1.200 evrov, podobno kot predhodnih šest točk nedeljskega sporeda, pa bo tudi ta dirka na krajši, 1.600 metrov dolgi progi«.
Posebne novinarske konference pred nedeljskimi kasaškimi dirkami v Ljutomeru sta se udeležila tudi »prva moža« kasaškega športa v Sloveniji. Janez Slavič, predsednik Kasaškega kluba Ljutomer, je izpostavil zadovoljstvo, da sta se dva člana ljutomerskega kluba s svojima družbama odločila pomagati pri organizaciji tekmovalnega dne. »Mi želimo predvsem, da pritegnemo na naše ksaške dirke v Ljutomeru čim več kasačev, od tistih začetnih, do tistih, ki že počasi odhajajo,« je izpostavil Slavič, ki je izrazil navdušenje nad dosežki kasačev v letošnji sezoni. »Dosežki niso plod le mile zime, kot nekateri poudarjajo, temveč odličnega dela s kasači.« V letošnjem letu je bilo v Sloveniji že organiziranih deset tekmovalnih dni, od tega trije na ljutomerskem hipodromu. »Preostalih šestnajst letošnjih tekmovalnih dni bo izredno zanimivih, saj bomo med drugim na slovenskih hipodromih videli državna prvenstva dvoletnikov, triletnikov in štiriletnikov (derbi) ter maraton,« je povedal predsednik Zveze društev kasaške centrale Slovenije Ciril Smrkolj ter dodal: »Letošnja sezona se normalno odvija. Prav vesel sem, da po tekmovalni plati stvari zelo dobro tečejo, po organizacijski ravno tako, in vesel sem tudi tega, da kvalitetno sodelujemo s klubi.«
Sicer pa, v nedeljo bo na ljutomerskem hipodromu organiziranih sedem dirk, v katerih bo nastopilo 74 kasačev iz vseh slovenskih klubov. Poleg najboljših domačih, se bodo predstavili tudi nekateri uvoženi kasači. Veselo pa bo tudi po koncu tekmovalnega dne, ko bo na hipodromu v Ljutomeru zabava z ansamblom Ekar.