NAMIZNI TENIS/DANES ZAČETEK 50. EVROPSKEGA PRVENSTVA TA MLADINO „BRATISLAVA 2007“

SLOVENCI IN SLOVENKE PO NOVO KOLAJNO...
Ljubljana – Po kvalitetnih,dober teden trajajočih se skupnih priprav, ko so se jim v Radljah ob Dravi, pridružili tudi vrstniki in vrstnice iz italijanske reprezentance, so včeraj iz Ljubljane, čez Šentilj, proti Bratislavi odpotovali najboljši mladi slovenski namiznoteniški igralci in igralke. V slovaški prestolnici se bo namreč že danes (petek, 13.7.) dopoldan začelo jubilejno, 50. evropsko prvenstvo za kadete, kadetinje, mladince in mladinke v namiznem tenisu, ekipno, posamično in dvojice. Selektorja mlajših namiznoteniških selekcij: Marjan Oražem (moški) in Darijan Vizjak (ženske), sta določila, da bodo v Bratislavi nastopili, kadetinje: Anja Garmut (Prevent), Nina Pavlin (Iskra Avtoelektrika), Nina Zupančič (Logatec); kadeti: Jan Žibrat (Sobota), Tomaž Pelcar (Kema Puconci), Jurij Zdovc (Rakek); Mladinke: Manca Fajmut (Fužinar Interdiskont), Ivana Zera (Ptuj), Kristin Fatorič (Arirogni Izola), Vlona Maloku (Merkur) ter mladinci: Matic Slodej (Muta), Dominik Škraban (Kema Puconci), Simon Frank (Arrigoni Izola), Patrik Rosc (Tempo Velenje). Poleg obeh selektorjev ter po sedem igralk in igralcev, sta v Bratislavo odpotovala tudi trenerja mlajših reprezentanc Mirko Unger, mlajši (moški) in Matej Petar (ženske).
Na lanskem Mladinskem EP v Sarajevu se mladi Slovenci in Slovenke sicer niso proslavili, a je kljub temu prišla tudi ena medalja. Enako lahko vsaj eno kolajno pričakujemo tudi letos, toda glede na konkurenco in pogoje v katerih delajo naši mladi igralci in igralke, bi bil lep uspeh za ekipe, uvrstitev že na vrhu druge kakovostne skupine, posamezno in dvojice pa med osem ali 16 najboljših. Kakorkoli že lani so bile dosežene naslednje ekipne uvrstitve: mladinke 16., kadetinje 13., mladinci 28., kadeti 25, najboljša rezultata pa sta dosegli kadetski dvojici Žibrat-Slodej (srebrna medalja) in Fatorič-Rojko (5.- 8. mesto). „Na letošnjem MEP se nadejamo boljših uvrstitev, največ pa pričakujemo od mladink in kadetov, zlasti od Jana Žibrata, ki je v disciplini kadetskih dvojic z Italijanom Markom Rechom kandidat za medaljo“, poudarjata selektorja Vizjak in Oražem. Vsekakor je veliko tega odvisno tudi od žreba v posamičnem delu ter v dvojicah, in lahko bi se še kakšen posameznik (posameznica) ali par celo približal do še kakšne kolajne.
Kot rečeno se danes (EP traja do 22.7.) v Bratislavi igrajo že prve tekme ekipnega dela prvenstva, organizatorji na Slovaškem pa so že pred časom opravili žreb predtekmovalnih skupin, kjer se igra po sistemu vsak z vsakim. Vse naše ekipe, razen kadetinj, ki so lani bile trinajste, morajo igrati v drugi kakovostni skupini, torej od 17. mesta naprej. In težko je verjeti, da se bo kateri izmed ekip uspelo prebiti v prvo divizijo. V konkurenci mladincev bo nastopilo kar 43 reprezentanc, naši fantje pa so v skupini „F“ skupaj z Italijo, Bolgarijo in Kosovom. Favoriti so Italijani, čeprav tudi naši niso popolnoma brez možnosti. V konkurenci mladink je 36 reprezentanc, naša dekleta pa so v skupini „I“, kjer so naše igralke nosilke skupine. Poleg so še: Estonija, Bolgarija, Portugalska in Irska. Kljub vsemu tudi mladinke niso brez možnosti za osvojitev prvega mesta v skupini. Pri kadetih bi se naši fantje lahko celo borili za napredovanje v prvo divizijo, med 41 ekipami pa so Žibrat in kolegi podnosilci, saj so nosilci skupine „E“ vrstniki iz Luksemburga, poleg pa sta še ekipi Bolgarije in Azerbajdžana skupine. Kot rečeno pa so naši favoriti za zmago v skupini, čeprav bo težko proti Luksemburžanom. Najtežje delo pa bodo imele naše kadetinje, ki so v prvi jakostni skupini in so med 39 ekipami v skupini „D“, skupaj z vrstnicami iz Madžarske, Rusije in Litve. Naše mlade igralke so sicer avtsaiderke, toda tudi presenečanja so možna.