NAMIZNI TENIS/VRTOJBČANKAM ŠE ČETRTI NASLOV DRŽAVNIH PRVAKINJ ZAPOVRSTJO

ISKRA AVTOELEKTRIKA PREMOČNA ZA SLOVENSKO KONKURENCO. Tudi odhod izkušene Petre Škafar ni vplival na dominantnost varovank trenerja Miroslava Tokića, ki so poleg prve, osvojile naslov tudi v 2. SNTL, ter pokalni naslov...
Vrtojba – Čeprav nekateri klubi skušajo poseči tudi po najvišjih uvrstitvah, pa se v ženskem slovenskem namiznem tenisu v zadnjih letih, nekako vse vrti okrog enega imena. V ospredju je namreč ekipa, ki je v minulih štirih letih osvojila štiri državne naslove, ob tem sta lani in letos osvojena tudi prva dva namiznoteniška pokala Slovenije. Torej, že bežnim poznavalcem namiznoteniških razmer v Sloveniji, je jasno, da gre za NTK Iskra Avtoelektrika iz Vrtojbe. Res je sicer, da so mnogi bili prepričani, da se bo situacija v ženskem slovenskem namiznem tenisu, po lanskem slovesu izkušene Petre Škafar, ter predvsem po okrepitvah nekaterih drugih ekip, močno spremenila, toda ostalo je po starem. Varovanke trenerja Miroslava Tokića so namreč spet bile premočne za vse tekmice, čeprav bi, roko na srce, po imenih igralk, vsaj v rahli prednosti morale biti Korošice (Fužinar Interdiskont). V resnici pa ne Korošice in Gorenjke (Merkur) ter Ljubljančanke (Ilirija) niso imele nobenih večjih možnosti. Sicer previdni trener Tokić, je verjel v svoja dekleta, seveda pa je tudi zadovoljen z doseženim, predvsem v prvenstvu in domačem pokalu, nekoliko pa je v minuli sezoni bil razočaran nad dosežkom v Srednjeevropski super ligi.
„Kljub vsemu smo v klubu lahko zadovoljni z doseženim, predvsem kar so dekleta pokazala na najpomembnejših tekmah, razen nekoliko v SE pokalu, kjer smo sprva imeli tudi nekaj več možnosti. Priznam, pred začetkom sezone smo sicer bili nekoliko »prestrašeni«, saj so se nekatere tekmice okrepile, kar je še posebej veljalo za Fužinar Interdiskont. Očitno so Korošice želele prekiniti našo prevlado, saj so se okrepile z odlično Bolgarko Asyo Kasabovo, ki po igralnem slogu, ne leži naši Kitajki. K sreči pa poraz Yangove proti Kasabovi v jesenskem delu prvenstva, ni bil usoden za našo ekipo“, nam je povedal trener Miroslav Tokić, ki dodaja, da so se v klubu prav zaradi odhoda Petre Škafar in odločitve, da se ne nabavlja nadomestna igralka, odločili za nekoliko nižje cilje v evropski konkurenci. Zato so se v minuli sezoni odpovedali nastopu v pokalu ETTU, kjer so lani bili uspešni, manjše upe pa so imeli tudi v Srednjeevropski super ligi, v kateri so Vrtojbčanke v minuli sezoni osvojile visoko 3. mesto. Sedaj so dosegle 8. mesto.
Sicer pa niso zavidanja vredni samo dosežki Ting Yang, Petre Škabar in Janje Milost, ki so, poleg odličnih prvenstvenih dosežkov, tudi na TOP turnirjih, odprtih turnirjih, posamične državnem prvenstvu osvojile številne odlične dosežke. Tukaj je kot rečeno tudi naslov v II. ženski ligi, potem tretje mesto mladnik na DP, 2. mesto kadetinj v državi ipd. Vse to pa je predvsem plod kakovostnega dela v klubu. Prav zaradi dobrega dela z mladimi domačimi igralkami in igralci niti ne preseneča, da za logistiko in glavna sponzorska sredstva za delovanje kluba skrbita uspešno podjetje Iskra Avtoelektrika iz Vrtojbe ter občina Šempeter – Vrtojba. „Imamo dobro nastavljen program dela po šolah, tako da si sami ustvarjamo široko bazo igralk in igralcev. Tako namiznoteniška šola v klubu, kot namiznoteniški krožki na OŠ Ivana Roba v Šempetru in Vrtojbi, vsekakor dajejo rezultate. Verjamemo, da se bo takšno dobro delo nadaljevalo tudi v prihodnje, in da bomo imeli še več dobrih domačih igralk in igralcev“, pravi Tokić, ki dodaja, kako bodo tudi v naslednji sezoni skušali ponoviti letošnje dosežke, a se zaveda, da bo težje, saj bo ekipa Fužinarja spet najhujši tekmec.
Vsekakor bodo več priložnosti dobile tudi mlajše igralke, kor so: Erika Kralj. Tina Silič ter Nina Pavlin, tako da bodo Ting Yang, Petra Škabar in Janja Milost imele nekoliko več možnosti za počitek ter priprave za hujše tekmice. Mlajše igralke naj bi nastopale tudi na tekmah SE lige, saj Janja Milost odhaja v Ljubljano na študij, zato bodo Yangovi in Škabarjevi pomagale Erika Kralj, Tina Silič in Nina Pavlin. Tukaj sta tudi Ina Rakas, Tjaša Jerkič ter tudi Nina Humar, katera bo začasno nastopala za ŽNTK Ljubljana, ker se tudi seli na študij v prestolnico.
V klubu se zavedajo, da nikoli doslej ni bilo tako dobrih rezultatov, saj štejejo vse, in ne samo naslov državnih prvakinj. In zato ne preseneča, da so zadovoljni v vodstvu kluba, kot pri pokorivteljih. „Izjemno smo zadovoljni z dosežki v zadnjem času, še zlasti v minuli sezoni, ko smo praktično osvojili vse kar se je osvojiti dalo. Vsekakor bi nam, kljub dobremu strokovnemu delu, bilo težko, če ne bi imeli pomoč pokroviteljev, kot so Iskra Avtoelektrika iz Vrtojbe, in občin Vrtojba-Šempeter, ter še nekateri manjši sponzorji“, nam je povedal predsednik NTK Iskra Avtoelektrika Zoran Vižin.
Po drugi strani trener Tokič predvsem opozarja, da se večina igralk po končani srednji, nekatere že po osnovni šoli, odhajajo v Ljubljano, in to povzroča težave pri kontinuiteti. Žal pa je to „rak rana“ vse ekip „s periferije“, zato pa se tam bistveno bolje dela, kar kažejo tudi rezultati. Mar nista tudi letošnja državna prvaka iz „periferije“, torej iz Vrtojbe in Puconcev?