NAPOVEDANE NEKATERE NOVOSTI

Namizni tenis/Prvič se je sestal novi strokovni svet...
Ljubljana – V dvorani ZŠD Krim v Ljubljani je potekala 1. seje Strokovnega sveta NTZS, po njegovem novem formiranju (Zdenko Švab, predsednik ter člani: Miroslav Tokič, Mirko Unger ml., Janez Bončina, Uroš Slatinšek, Miran Močan, Andrej Tadina, Darijan Vizjak, Jože Mikeln ter selektorji po uradni dolžnosti). Na tokratni seji, katero je vodil predsednik SS Zdenko Švab, in kjer so razpravljali o številnih aktualnih temah za prihodnost slovenskega namiznega tenisa, so med drugimi bili prisotni tudi: Bojan Pavič (predsednik združenja namiznoteniških trenerjev Slovenije), Bojan Rak (državni kapetan), Marjan Oražem (državni kapetan), Miro Leskovec (komisar lige) in Janez Stibrič (predsednik Tehnične komisije NTZS). Ker je šlo za prvi sejo sveta v novi sestavi so prisotni predvsem govorili o: delu in nalogah torej o programskih smernicah in ciljih SS; koledarju tekmovanj za sezono 2007/08; spremembah urnika na nekaterih uradnih državnih tekmovanjih; kriteriji za izbor mladinskih reprezentanc; poletnih pripravah pred novo tekmovalno sezono ipd.
Po prepričanju predsednika SS Zdenka Švaba, so cilji in naloge Strokovnega sveta NTZS predvsem: spremljanje izvajanja letnih programov državnih kapetanov, ki jih bo sprejel SS; spremljanje delovanja NTC; izboljšanje sodelovanja s klubi (pomoč pri reševanju strokovnih problemov v klubih); stalno spremljanje razvoja namiznega tenisa v svetu; stalno spremljanje igralcev na tekmah in strokovne analize; izvedba testiranj perspektivnih namiznoteniških igralcev (ožji izbor); strmeti za čim boljše izobraževanje trenerjev; aktivno sodelovanje z združenjem trenerjev; poskušat dvigniti nivo popularizacije namiznega tenisa v Sloveniji (predvsem množičnost) ipd. Hkrati so padli predlogi, da mora SS najprej pridobiti tudi zaupanje klubov, ker da drugače ni možno pričakovati napredka. Nekdo se je tudi spraševal ali so pristojnosti SS tudi te, da se na tekmovanjih naredi red v dvoranah (da bo pri prostoru ob mizi samo trener in ne še cela vrsta ljudi itd.).
Švab je pozitivno ocenil sodelovanje predsednika Tehnične komisije NTZS na seji SS, saj bo na takšen način, preko sodelovanja organov NTZS, lažje prišlo do primernega koledarja tekmovanj. Na sam pripravljeni koledar sicer ni bilo kakšnih posebnih pripomb, saj so z njem zadovoljni tako klubski trenerji kot selektorji. Edina pripomba je bila ta, da bi skušali ligaška tekmovanja narediti bolj fleksibilna. „Vezani smo na nekatera mednarodna tekmovanja v tujini, vendar pa so podatki o teh tekmovanjih (kdaj in kje bodo), objavljena zelo pozno, gledano seveda z našega stališča. V tujini so namreč že prišli na spremembo in sestavljajo koledar tekmovanj za koledarsko leto, pri nas pa imamo še vedno koledar za sezono, ki se prične septembra in konča naslednjega leta v juniju. To predstavlja kar veliko težavo, še posebej, ker selektorji v tem trenutku še ne morejo vedeti točnih terminov zanimivih mednarodnih tekmovanj v tujini, na katere bi popeljali reprezentanco, Tehnična komisija pa mora že sedaj izdelati dokončen koledar tekmovanj. Zato so se v okviru Tehnične komisije pričeli pogovarjati o možnosti sestave koledarja na način, kot je to v tujini (koledarsko leto) ali pa koledar v dveh delih. Na ta način bi lažje zadostili večini želja pri sestavi koledarja, vendar pa za to sezono verjetno še ne bo možno delati na takšen način“, je med drugim menil Janez Stibrič, predsednik Tehnične komisije NTZS, komisar lig, Miro Leskovec, pa je opozoril predvsem na težave pri spreminjanju terminov ligaških tekem. Apeliral je na vse, naj se pravočasno sporoči morebitne spremembe terminov igranja ligaških tekmovanj, saj le na ta način ligaška tekmovanja potekajo usklajeno ter brez večjih pretresov.
Slišati je bilo tudi kar nekaj drugih pripomb in predlogov, kot so: tekmovanja je treba narediti bolj prijazna tekmovalcem (predvsem pogoji v dvoranah, urniki, osvežitev s pijačo); 5-6 terminov igranja lige ob sredah; če je ligaška tekma v soboto, naj potem ne bo v nedeljo še npr. odprto prvenstvo za člane; naj se ne združujejo državna prvenstva različnih kategorij na isti dan v isti dvorani; če je le možno, naj bi se igrala liga v dveh konstantah (jesenski, spomladanski del) in da ne bi bilo preveliko čakanja med enim in drugim krogom (npr. 5 tednov); potrebno je upoštevati, da naši člani in članice niso profesionalci ter da so v službah (težave z dopusti oz. prostimi urami), zato je boljše, da je čimmanj lige ob sredah. Vsi pa so se strinjali, da se najbolj atraktivni in zanimivi čas (sobota popoldan) igrajo igre posameznikov in posameznic, ne pa dvojic. V razpravi so se dotaknili tudi sprememb v ligaškem tekmovanju, kjer je tekla beseda o tem, da se bi ligaška tekmovanja igrala brez dvojic, temveč zgolj igre posameznikov (3 na 3). Na koncu je SS predlagal, da se spremeni urnik na posameznih tekmovanjih in sicer: na državnih prvenstvih posamezno in v dvojicah naj bi se prvi krog za uvrstitev med 16 najboljših igral po dvojicah pred mešanimi dvojicami; ekipna državna prvenstva (mladinci-ke, kadeti-nje), naj bi se v soboto zjutraj igrale dve tekme in tretja po kosilu pavzi; TOP 12 člani-ce naj bi se zjutraj odigrale v soboto 4 tekme in 3 tekme po kosilu pavzi; da se v eni dvorani odigra v enem dnevu samo eno državno prvenstvo (da se ne ponovi tako, kot letos v Ljutomeru, ko je bilo istočasno državno za mlajše kadete-nje in kategorijo do 21 let); da na ekipnih finalih v mladinskih kategorijah igrajo v isti dvorani kadeti in kadetinje oziroma mladinci in mladinke; v ligaškem delu in mladinskih kategorijah se ekipni dvoboji igrajo brez igre dvojic. Igra se trije igralci oziroma igralke proti trem, do petih dobljenih dvobojev.
Kar nekaj razprave je povzročil tudi ugovor NTK Ptuj, ki se je pritožil, ker selektor za mladinske in kadetinje Darijan Vizjak v mladinsko reprezentanco Slovenije za EP ni poklical njihove igralke Vesne Rojko. Razočaran je bil tudi prisotni slovenski reprezentant Uroš Slatinšek, ki je med drugim dejal, da je razočaran nad sistemom izbire reprezentantov. „Ko sem bil v Nemčiji nisem bil v reprezentanci, ker nisem igral domačih turnirjev. V letošnji sezoni sem igral domače turnirje pa tudi nisem bil v reprezentanci, kljub temu, da sem dosegel dobre rezultate“, je dejal Uroš. Po burni razpravi pa je le obveljalo tisto, kar odloči selektor in stroka stoji za njim.
Dogovorjeno je tudi, da bi morale poletne priprave biti strnjene v enem terminu vse kategorije, in potekati bi morale nekaj dni več kot bodo letos. Bilo je tudi govora o težavah s dvojnimi licencami, kjer bi bilo potrebno narediti tudi ustrezna varovala, da se slednje ne bi izkoriščale. Na koncu je SS celo predlagala ukinitev dvojnih licenc. Ekipe, ki nastopajo v I. in II. SNTL pa morajo nastopiti na ekipnih kvalifikacijah s kadetsko oziroma mladinsko ekipo. V nasprotnem primeru se ekipa izključi iz lige...