OB VISOKEM JUBILEJU NA ŠESTI NASLOV DRŽAVNEGA PRVAKA

Mariborčani so lahko upravičeno ponosni na svoj namiznoteniški klub, ki sodi med najboljše v Sloveniji sploh...
Maribor – Redki si slovenski športni kolektivi, ki se lahko pohvalijo z tako dolgo, uspešno in bogato tradicijo, kot je to Železniški namiznoteniški klub (ŽNTK) Maribor, ki letos praznuje kar 80 – letnico obstoja in uspešnega delovanja. Kot pravi sedanji dejavni in agilni predsednik Valter Pristovnik, brez katerega bi mnogi zadnji uspehi kluba bili dejansko težko dosegljivi, je osemdesetletna namiznoteniška dejavnost ŽŠD-ŽNTK Maribor oz. mariborskega namiznoteniškega kluba ŽNTK Maribor, zelo bogata in razvejana. „Prehojeno pot našega kluba lahko razdelimo na več obdobij, in sicer na rojstvo kluba po prvi svetovni vojni, na delovanje kluba po drugi svetovni vojni v takratni Jugoslaviji in po osamosvojitvi v samostojni državi Sloveniji in danes že članici Evropske skupnosti. V vseh teh obdobjih se je v klubu zvrstilo ogromno število igralcev in igralk kakor tudi veliko različnih funkcionarjev. Priznati moram, da brez takratnih navdušencev kot so bili: Ivan Fišer, Franc Podpečan in Gvido Mazij tega praznovanja oz. jubileja 80-obletnice ŽŠD-ŽNTK Maribor, danes ne bi bilo. Naj spomnim, da je bilo leta 1930 v Mariboru prvo, mednarodno srečanje med Mariborom in avstrijskim Gradcem. Mariborčani so srečanje častno izgubili z rezultatom 3:6. In to so bili začetni koraki po prvi svetovni vojni. Po drugi svetovni vojni se je pričelo novo obdobje novih igralcev in funkcionarjev. Prihajala so različna, uspešna obdobja tako za posameznike in ekipo ŽNTK Maribor“, pravi med drugim Pristovnik.
Že od nastanka so mariborski igralci dosegali več kot odlične rezultate, v obdobju 1973 do 1975 pa je klub dosegel zelo vidne rezultate v takratni Jugoslaviji. Tako je Miran Savnik postal leta 1971-1972 evropski mladinski prvak med posamezniki. Bil je igralec reprezentance Jugoslavije, ki je takrat dosegla zlato odličje na svetovnem prvenstvu kot ekipa itd. To je tudi daleč največji uspeh, ki ga je kadarkoli do danes dosegel kakšen igralec ŽNTK Maribor. Poleg njega kaže omeniti Iztoka Franka, ki je osvojil 2. mesto med posamezniki na evropskem prvenstvu leta 1976. Danilo Klinger je bil tudi član jugoslovanske reprezentance, ki je osvojila naslov balkanskega prvaka in vrsto posameznih odličij. Prišlo je novo obdobje v samostojni državi Sloveniji. Skoraj sedemnajst let je klub vodil Zvonko Plohl. V tem času so se pojavili novi igralci in klub ŽNTK Maribor je tekmoval na državnih prvenstvih Slovenije tako posameznikov-ic kot ekipno. Ekipa je dosegala vidne rezultate, skoraj vedno je bila pod vrhom najboljših ekip v Sloveniji. V letu 1999 je na prigovarjanje Mirana Savnika in Bogdana Pristovnika, da prevzame vodenje kluba, po dolgem prepričevanju klub prevzel Valter Pristovnik z novim vodstvom, ki si je zadalo nalogo da postanejo državni ekipni prvaki.
In pod vodstvom trenerja Mirana Savnika in novega vodstva kluba je projekt kmalu popolnoma uspel. ŽNTK Finea Maribor je postal prvič v zgodovini ekipni državni prvak Slovenije. Za ekipo ŽNTK Finea Maribor so takrat igrali nepozabni igralci: Gregor Komac, Jang Schigang, Gregor Zafoštnik in Rok Jerman. „Ekipa je pod vodstvom trenerja Mirana Savnika osvojila naslov kar trikrat zaporedoma. Žal se je zaradi zdravstvenih razlogov trener Miran Savnik moral umakniti. Po njegovem odhodu je prevzel trenersko mesto dolgoletni član ŽNTK Finea Maribor Mirko Milovančevič. Po nepričakovanem odhodu igralca Jang Schiganga se je klubu priključil Gregor Škafar, ki je vrsto let, poleg Gregorja Komca, igral v reprezentanci Slovenije. Ekipa je na to osvojila še dva naslova ekipnega državnega prvaka. To pomeni, da smo osvojili kar petkrat zaporedoma naslov ekipnega državnega prvaka. V sezoni 2005/06 smo osvojili na državnem ekipnem prvenstvu drugo mesto. Ponovni podvig je klub dosegel v sezoni 2006/07, ob tem je ekipa ŽNTK Finea Maribor postala dvakratni pokalni prvak Slovenije,saj je ta naslov osvojila prvič v zgodovini slovenskega namiznega tenisa v sezoni 2006 in potem 2007. Ekipa je že drugič nastopala v Srednje evropski super ligi. Prvič nam je uspelo v letu 2006, uvrstili smo se med osem najboljših ekip v tej ligi, enako tudi sezono pozneje. Poleg 2. mesta v 1. ligi pa je naša druga ekipa v minuli sezoni osvojila 1. mesto v 3. ligi in tako napredovala med drugoligaše. Ekipo ŽNTK Finea je v sezoni 2006/07 okrepil slovaški igralec Erik Illaš, ki igra tudi v ekipnem državnem prvenstvu, ki je po končani sezoni odšel v Nemčijo“, pravi Valter Prisotvnik.
Po njegovem so za vse te uspehe kluba zaslužni tudi sponzorji, ki jih že od leta 2000 do danes še vedno podpirajo. Prav tako jih podpira tudi Mestna občina Maribor, Športna zveza Maribor itd.. Maribor ima veliko število rekreativcev, ki nastopajo v mestni namiznoteniški ligi Maribora. Klub je v letu 2006 s pomočjo Nove KBM Infond brezplačno razdelil mini mizice za namizni tenis. Tega so bili v otroško varstvenih ustanovah zelo veseli, tako vzgojiteljice in najmlajši. V letu 2006 so izvrstno izpeljali 16. državno prvenstvo posameznikov in dvojic. Vsako leto organizirajo šolo za namizni tenis za najmlajše itd. „Ob tej priložnosti bi se v imenu ŽNTK Finea Maribor zahvalil vsem tistim, ki so nam kakorkoli pomagali. Prav tako bi se v imenu ŽNTK Finea Maribor zahvalil MO Maribor, Zavodu za šport, Športni zvezi Maribor, vodstvu dvorane Tabor in vsem tistim, ki so nam pomagali na kakršenkoli način, predvsem pa našemu generalnemu sponzorju Finea holding. Pozabiti pa ne smemo naših zvestih gledalcev, ki so vedno prisotni. Enako bi se zahvalil nekaterim novinarjem, ki so poročali o naših uspehih. Za izkazano pomoč se zahvaljujem tudi predsedniku ŽŠD Maribor Jožetu Antolincu. Prava posebnost za ekipo ŽNTK Finea Maribor je, da je ekipo in vodstvo ŽNTK Finea, tkaratni župan Boris Sovič kar petkrat sprejel na mestni občini Maribor kot petkratne zaporedne ekipne državne prvake. Prav tako je ŽNTK Finea Maribor prejela srebrni grb mesta Maribor. ŽNTK Finea Maribor je bil kar petkrat razglašen za najboljšo ekipo v Mariboru v ekipnem-individualnem športu. In na to smo upravičeno ponosni“, prav Pristovnik, ki dodaja, da bo vodstvo ŽNTK Finea Maribor v letu 2007 prvič izvedlo turnir oz. memorial za svoje nekoč znane namiznoteniške igralce, kot so bili : Drago Zagorac, dr. Janez Nemec, Pavli Pirc, Vilibald Čuhnik, Silvano Markovič, Štefan Naraglav in Janez Vrhunec.