V PUCONCIH SO PONOSNI NA SVOJE FANTE

Kako je Kema Puconci prvič postala slovenska namiznoteniška prvakinja in s tem naslov spet prinesla v Prekmurje?...
Puconci – Potem ko je lanski namiznoteniški državni prvak, ekipa NTK LM KO Lendava, praktično razpadel, in je sedaj izpadel iz prvoligaške druščine, je naslov državnih prvakov ostal v Prekmurju. Tokrat je namreč bila v ospredju ekipa Keme Puconci, ki je sicer že pred začetkom ravnokar končanega prvenstva, po okrepitvah z Zvonkom Plohlom in Bojanom Ropošo, sodila med favorite za sam vrh razpredelnice, a za sam vrh sta le prva favorita prihajala iz Maribora in Novega mesta. Toda že v prvem delu prvenstva se je Pucončanom vse „pokrilo“, in po neposrednih zmagah proti obema najhujšima tekmecema ter njunem medsebojnem remiju, so imeli igralci iz Puconcev povsem realne možnosti prvič osvojiti naslov državnega prvaka. In to se je po izteku prvenstva tudi uresničilo, saj so varovanci trenerja Štefana Kovača v 18 krogih dosegli 17 zmag, in samo enkrat remizirali, in sicer proti Mariborčanom, ki so se tako že drugič zapovrstjo morali zadovoljiti z drugim mestom, in obakrat so jih prehiteli Prekmurci.
Tako so torej namiznoteniški igralci Keme iz Puconcev poskrbeli, da naslov državnih prvakov ni zapustil Prekmurja. Uspeh je še večji ob dejstvu, da je ekipa iz Puconcev svoj prvi naslov državnih prvakov osvojili že po desetletni zgodovini kluba. „Zelo sem srečen, da je ekipa odigrala celo sezono stabilno. Za to so še posebej zaslužni vsi štirje igralci, Mirko Unger, Mitja Horvat, Zvonko Plohl in Bojan Ropoša, ki jim ni bilo zmeraj lahko. Imeli smo zahteven program, verjeli smo vase, delali vsakodnevno in mislim da smo na koncu zasluženo postali državni prvaki“, je po velikem uspehu puconškega namiznoteniškega športa razmišljal trener puconskih igralcev Štefan Kovač, sicer legenda slovenskega ping ponga.
Kakorkoli že, cilji Keme pred začetkom sezone kljub dobro sestavljeni ekipi niso bili tako smeli. Pred sezono sta Pucončane okrepila Plohl in Ropoša, a so se v želji po osvojitvi naslova močno okrepili tudi Novomeščani in Mariborčani. Predvsem slednji so želeli naslov po enem letu iz Lendave vrniti v Maribor, toda Pucončani so bili boljši: „Maribor in Krka sta bila na papirju za odtenek močnejša, vendar je skupina, ki sem jo vodil, odigrala zelo dobro. Delali smo v miru, prvenstvo je bilo dolgo in deset mesecev smo vzdržali. Igralci so začeli verjeti vase in so odigrali zelo kvalitetno“, dodaja Kovač. Trenutno edini reprezentant v puconskih vrstah Mitja Horvat je pristavil: „Edini poraz v sezoni smo doživeli v pokalu, ko smo bili v treh letošnjih medsebojnih tekmah edinkrat poraženi z Mariborom. Sicer je bil tisto popolnoma drug turnir, kjer je odločala le dnevna forma. V ligi tekmovanje poteka čez celo leto. Na tekmah s favoriti smo bili vedno boljši, postopoma smo gradili našo igro in se zavedali, da naslov ne bo prišel sam po sebi“.
Tudi sploh, že od začetka svojega delovanja, pred desetletjem, dosega NTK Kema Puconci vidne uspehe v državnem merilu in to v različnih starostnih kategorijah. Nekaterim članom kluba se je celo uspelo uvrstiti v slovensko reprezentanco, kjer v zadnjem času odlično igra Mitja Horvat. Poleg v 1. ligi Kema je osvojila naslov tudi v 2. ligi, so tudi kadetski državni prvaki ipd. Veliko zaslug za te uspehe vsekakor imajo trenerja članov in mladih Štefan Kovač in Mirko Unger ter vodstvo kluba, ki ves čas namenja posebno pozornost svojemu naraščaju.
NTK Kama Puconci je sicer bil ustanovljen leta 1997. Ustanovitev kluba v Puconcih je bila namenjena prenosu te zanimivo športne panoge tudi v podeželsko okolje, čeprav je tradicija igranja namiznega tenisa v okviru vaških druženj že obstajala, le da ni bila organizirana na tem nivoju. „Začeli smo v 3. državni ligi s 4 igralci, že prvo leto zasedli 1. mesto in se uvrstili v 2. državno namiznoteniško ligo. Po tem ko se nam je pridružil Štefan Kovač smo takoj naslednje leto osvojili še naslov prvaka v 2. državni ligi, začelo pa se je že organizirano delo z mladimi. Za prestop v 1. ligo se nismo odločili, ker organizacija v klubu še ni bila na tem nivoju, ki bi to omogočal, hkrati pa nismo imeli zadostnega igralskega kadra. Rezultat smo ponovili še naslednje leto in se nato tudi odločili, da poskušamo z nastopanjem v najmočnejši državni ligi, to je v 1. Državni namiznoteniški ligi. Od sezone 2000/2001 igramo stalno v prvi ligi in smo v tem času osvojili: 5. mesto, potem 6. mesto; dvakrat 2. mesto, dvakrat 4. mesto, ter 2. mesto v prvem (2005/06) in 3. mesto v drugem pokalu Slovenije v sezoni 2006/07. Nastopali smo tudi v mednarodnem rangu in dosegli dva vidna rezultata: uvrstitev med 8 najboljših ekip v TT Inter-Cup (cca 70 ekip iz 12 evropskih držav), ter uvrstitev med 32 ekip v Evropi v tekmovanju za Pokal Nancy Evans“, je med drugim delovanje kluba predstavil sekretar Robert Smodiš.
Še posebej pa so si od začetka delovanja kluba pa vse do danes prizadevali na področju dela in vzgoje mladih igralcev, pri čemer sodijo v zadnjih letih med najuspešnejše klube v državi. V zadnjih dveh sezonah so na posameznih in ekipnih tekmovanjih v najmlajših kategorijah osvojili skupno okoli 30 medalj, s čemer se uvrščajo v sam vrh v državnem merilu.“V naših vrstah imamo trenutno dva državna reprezentanta, ki pa se jima bo v prihajajoči sezoni pridružil še kak igralec iz našega kluba. Ves čas so v klubu aktivni tudi rekreativci, ki nastopajo v občinski rekreativni ligi, v kateri sodeluje ca. 50 rekreativnih igralcev iz občine in bližnjih krajev. V tem obdobju pa smo se izkazali tudi kot dobri organizatorji, saj smo v naši dvorani OŠ Puconci organizirali vsako leto kar nekaj tekmovanj od najmlajših kategorij pa vse do najpomembnejših članskih tekmovanj. Med drugim smo gostili tudi reprezentančno tekmo med Slovenijo in Madžarsko. Vsako leto igrajo igralci kluba in klubske ekipa na ca. 100 različnih tekmah in tekmovanjih doma in v tujini.
Trenutno je v delo kluba vključenih okoli 30 igralcev z večletnim stažem, ter najmanj 30 otrok, ki trenirajo eno ali dve leti. Zraven je tudi nad 30 rekreativnih igralcev. Klub spada v tem trenutku med najbolje organizirane namiznoteniške klube v državi in je edini klub, ki ima v državnih ligaških tekmovanjih tri ekipe (dve moški in eno žensko)“, dodaja Smodiš.
Kot rečeno so Pucončani v prejšnji sezoni odigrali vidno vlogi tudi v srednjeevropski superligi, kjer so nastopili prvič, nekoliko slabše je bilo v zadnji sezoni. Takrat so se med drugimi pomerili tudi z eno najboljših evropskih ekip, avstrijskim Niederösterreichom, ki si ga bodo kljub dvema porazoma dobro zapomnili, saj je bilo gostovanje zvezdniške ekipe v Prekmurju pravi praznik za majhne Puconce. Še posebno zanimivo je bilo na povratni tekmi na Dunaju za Zvonka Plohla, ki je premagal nekdanjega svetovnega prvaka Wernerja Schlagerja. Pucončani so na koncu pristali na 13. mestu, potem ko so iz boja za uvrstitev med najboljših osem ekip izpadli delno tudi zaradi dogovora med Čehi in Avstrijci. Slednji so namreč v zadnji tekmi predtekmovanja edino točko prepustili prav Čehom. Puconci so postali tudi center slovenskega namiznega tenisa, saj v klubu pod vodstvom trenerja Mirka Ungerja ml. zelo dobro delajo tudi z mladimi, ki so zagotovilo, da se bo tudi v prihodnosti v tem kraju igral dober namizni tenis: „Letos smo prevzeli naslov od Murske Sobote v kadetski konkurenci, pri mladincih smo drugi, pri članih pa prvi tako v prvi kot v drugi ligi. Delamo z glavo in s srcem, rezultati pa kažejo, da kvalitetno. Imamo dober naraščaj in za prihodnost namiznega tenisa pri nas se ni bati“, pravi Smodiš, trener Kovač, ki je v klubu že deveto leto in svojega prihoda ni nikoli obžaloval, dodaja: „Videl sem, da gre za perspektiven kolektiv. Tu se lahko ustvarjajo nove ideje, lahko se sestavi program, ki se ga potem dejansko skuša tudi izpeljati. Podpora z vseh strani je maksimalna in vesel sem, da sem lahko del te zgodbe o uspehu“.