Najboljša je s kuhanim fižolom,
zabeljenim z domačim bučnim, oljem

Jožef in Marica Paurič iz okolice Negove z obilnim pridelkom zdravilne črne redkve.
Mnogi poklicni in zlasti ljubiteljski vrtnarji in sadjarji so posebej veseli in zadovoljni, če ob jesenskem pobiranju darov narave in svoje pridnosti, lahko pokažejo tudi kakšen rekorden ali vsaj nenavaden pridelke. In med njima sta tudi Jožef in Marica Paurič iz Kunove pri Negovi, ki sta ponosna na svoj rekordni pridelek črne redkve. Njuna domačija, kjer so nekoč redili krave in prašiče je nekoliko bolj mirna, saj sta zakonca Paurič, že v letih, ob tem nista preveč zdrava, in težje delata. Sedaj imata doma le osem muc, od katerih ima vsaka svoje ime in na njega tudi sliši. Posebno zanimiva je »mini« muca, ki je prava »cartulja« pri gospodinji in gospodarju. Čeprav je stara več kot pol leta je ostala nekako ostala »pritlikava«. Gospodinja Marica je še toliko pri močeh, da, tudi s pomočjo dveh njunih sinov, poskrbi da kaj zraste na vrtu.

Tam rastejo vrtnine, tako da jima ni treba kupovati zelenjave in drugih dobrot, ki lahko zrastejo na vrtu. Leots sta posebej ponosna na rekordni pridelek črne redkve, o čem sta nam povedala: »Črno redkev sejemo vsako leto, saj je ta dragocena v prehrani v zimskem času. Takó debele kot je letošnja še nismo pridelali. Na malem koščku vrta je jé zraslo, za polno »šajtrgo«, samokolnico. Dovolj je bo za celo zimo. Pridelka pa bosta deležni tudi družini sinov, ki nam pomagajo pri težjih delih, katerih sama več ne zmoreva.« Ob tem nam je Marica povedala, še kaj o zdravilnosti te vrtnine. „Že moja mama je cenila redkev, saj smo jo pozimi uživali s kuhanim fižolom, ki je bil zabeljen z domačim, tikvinim, torej bučnim oljem. Pozimi, ko se je razhajal prehlad, pa je iz izdolbine redkve, v vdolbinico sipala sladkor ali med, in pripravila sirup, ki je lajšal kašelj in prehlad. Črna redkev je dejansko dragocena vrtnina, ki je bila v prehrani prisotna v vsaki podeželski družini“.

Črna redkev je sicer zelenjava, ki so jo nekoč uporabljala velika ljudstva. Poznali so jo Kitajci, Grki, Egipčani, Rimljani. Dobro so vedeli, da je zelo zdravilna, da hitro okrepi imunski sistem ter ščiti pred boleznijo. Gre za staro in preverjeno ljudsko zdravilo proti prehladu. Raztaplja sluz in zavira vnetne procese na sluznicah nosu in grla. Vsebuje gorčična olja z žveplom, ki deluje proti bakterijam in glivicam. Pomoč je preprosta: odrežite spodnji in zgornji del redkve, lijakasto izdolbite zgornji konec in z iglo večkrat preluknjajte redkev. Na vrh nalijte med in redkev postavite nad kozarec. Počasi, a vztrajno se bo med prebijal skozi luknjice in se pri tem plemenitil s sokom črne redkvice. Nastal bo sirup, ki ga pijte večkrat na dan. Tudi uradna medicina priznava, da je redkev izredno učinkovita pri boleznih žolčnika, žolčnih poti in žolčnih kamnov. Še posebno je učinkovit sok črne redkve. Ob mastni pečenki ali okusnih jedeh na žaru bomo razbremenili jetra, če si pripravimo še fižolovo solato z naribano črno redkvijo. Vlaknine v redkvi bodo vezale strupe in maščobo, jetra se ne bodo zamastila in tudi holesterol ne bo višji. Za razbremenitev ledvic in znižanje krvnega tlaka priporočam sestavljeno solato iz zelja, korenja, olivnega olja, limone in črne redkve, ker ima ta veliko kalija. Za pomiritev, čiščenje in obnovo vsega telesa pa pripravimo solato iz jabolk, črne redkve, smetane in mete.

Črna redkev ima zaradi eteričnih olj, ki jih vsebuje zelo močan vonj in okus. Spominja na hren. Če bomo jedli surovo, z njo količinsko nikar ne pretiravajmo. Vsebuje vitamine in minerale, predvsem vitamine skupine B ter kalcij, železo, magnezij, žveplo, cink, fosfor. Če bo na našem jedilniku redno, lahko z njo hitro okrepimo imunski sistem, odpravimo odvečno vodo iz telesa, krepimo mehur in ledvice. Odlična je tudi za pospešitev izločanje žolča, topi odvečno maščobo in znižuje raven nevarnega holesterola, zdravi pa tudi revmo ter krepi jetra. Strokovnjaki pa jo odsvetujejo vsem tistim, ki imajo težave z želodcem, čir na želodcu ali dvanajsterniku ter bolezni ledvic. Ljudski recept pravi, da lahko s pomočjo črne redkve že v nekaj dneh pozdravimo bolezni dihal ter jih okrepimo in očistimo.

Za pripravo recepta bomo potrebovali eno črno redkev, operemo jo in ji odrežemo vrhnji del pokrovčka. Nato jo izdolbemo, kar pa niti ni enostavno opravilo, saj je črna redkev zares zelo trda. Ko nam uspe narediti dovolj veliko luknjo, vanjo damo med, nato pa pokrijemo pokrovček nazaj in pustimo stati 24 ur. v tem času bo redkev izpustila svoj sok. Med, pomešan s sokom črne redkve je izredno zdravilen. Pozdravil bo bolezni dihal. Uživamo ga po žličkah, nekajkrat dnevno. Recept pa lahko pripravimo tudi drugače. Črno redkev operemo in olupimo, nato pa naribamo. Naribano damo v steklen kozarec, dodamo še nekaj žlic medu, premešamo, kozarec zapremo in pustimo 24 ur. nato mešanico precedimo skozi gazo in sirup jemljemo po eno žličko večkrat na dan. Če jemljemo sirup kot preventivo proti kašlju, prehladu in za krepitev zdravja, je dovolj, če vsak dan pojemo po eno žičko...