Otroci zaposlenih v domu starejših uživali med starostniki

Na 9. projektnem tednu med starostniki je letos bilo 20 otrok zaposlenih v Dosorju, ki so ponosni na svoje starše, ki opravljajo tako pomembno poslanstvo, kot je skrb za stare ljudi.
Že pred devetimi leti se je v radenskem domu starejših Dosorju porodila zanimiva ideja, da bi zaposleni v času poletnih počitnic, s seboj med starostnike popeljali še svoje otroke. Ideja o počitniškem varstvu otrok zaposlenih je v Dosorju je nastala leta 2011 in takratna vodja projektov Jasmina Štandeker je pojasnila: „Ker je čas počitnic, se starši mlajših otrok srečujejo s problemom varstva. Ker do svojih zaposlenih čutimo veliko odgovornost, smo se odločili, da jim pomagamo in vsaj delno olajšamo situacijo. Za nekaj dni smo jim odvzeli skrb za varstvo otrok, saj jih lahko pripeljejo s seboj v varstvo.“ In dejansko se je izpostavilo, da gre za čudovito idejo, ki je postala koristna stalnica, saj je dobrodošla tako za otroke in njihove starše, kot tudi stanovalce doma, ki se z veseljem vključujejo v aktivnosti otrok, pravzaprav v projekt, ki je vedno bolj tehten. S tem si, pravijo v Dosorju, prizadevajo vzpostaviti tesnejšo vez med otroki in starši, med sodelavci in pa tudi delovati v skladu s certifikatom, ki ga imajo – to je Družini prijazno podjetje.

In tako je bilo tudi tokrat, ko so zaposleni s seboj v službo pripeljali tudi svoje otroke, ki so se tako udeležili „projektnega tedna otrok zaposlenih v domu starejših“. V Dosorju so otroci zaposlenih preživljali teden ni, ko so ustvarjali na delavnicah, se igrali, družili med seboj in s stanovalci, seveda tudi s svojimi starši. Letos je tako en teden počitnic v domu preživelo kar 20 otrok, ki so vsakodnevno v dom prihajali že pred sedmo uri zjutraj in so nato sodelovali v aktivnostih vse do popoldneva. Varstvo je potekalo vsak dan do 14,30 ure, za 20 otrok pa je izmenično skrbelo 9 zaposlenih. Vmes so otroci dodobra spoznali delo svojih staršev in drugih zaposlenih v Dosorju, vsak dan pa so imeli različne aktivnosti in zabave, saj so med drugim ustvarjali iz Das mase, po kosilu in počitku so pekli palačinke, česar so se izjemno razveselili. Naslednji dan so imeli še kulinarične delavnice, na katerih so izdelovali sladkorne penice in sadna nabodala, razveselili so se tudi vožnje z vlakcem in še mnogih drugi zanimivih aktivnosti. Ob tem se je 20 otrok – od pet do 14-letnikov – srečalo s čarovnikom, obiskali bližnje Zdravilišče Radenci, kjer so ustvarjali iz gline in preizkusili njihov fitnes. V tednu dni so lahko izrazili svojo kreativnost in ustvarjalnost skozi več dejavnosti (poslikava stene, izdelava brošk in nakita, izdelava akvarija iz kartonskih škatel, risanje s kredami, ...). Izpeljanih je bilo tudi nekaj skupnih aktivnosti s stanovalci, kot so jutranja telovadba, igrajmo se skupaj, čarovniški triki in še. Seveda ni manjkalo družabnih iger in športnih aktivnosti, smeha pa tudi tradicionalne priprave sadne kupe. Manjkalo ni niti vodnih bombic, ves čas so se srečevali in družili s stanovalci doma, se učili programa za zaključek in na koncu, v petek, nastopili na sklepni prireditvi pred stanovalci in zaposlenimi.

Projekt so začeli pred slabim desetletjem, ko so v sklopu prizadevanj za naziv do družine prijaznega podjetja prvič pripravili enotedensko poletno varstvo za otroke zaposlenih. In sedaj že nekaj let zasluženo nosijo Certifikat Družini prijazno podjetje, katerega prejetje Dosor upravičuje s kontinuirano skrbjo za dobro zaposlenih. Počitniško varstvo je zgolj ena izmed aktivnosti v široki paleti dejavnosti, ki vpliva predvsem na dobro počutje zaposlenih, saj jim vključitev otrok v njihov delovnik izjemno veliko pomeni, dodajajo v Dosorju. Otroci tako imajo možnost, da spoznajo poklic svojih staršev in ga zato tudi bolje spoštujejo. Nedvomno se na podlagi spoznanja povečuje tudi razumevanje otrok za občasno utrujenost staršev. Poletni tabor je sicer zgolj ena izmed aktivnosti v široki paleti dejavnosti, ki vpliva predvsem na dobro počutje zaposlenih, saj jim vključitev otrok v njihov delovnik izjemno veliko pomeni in je povsem brezplačna.

„Hoteli smo malce razbremeniti starše z manjšimi otroki, saj imajo vrtci čez poletje omejeno delovanje, poleg tega smo hoteli, da otroci spoznajo kraj, kjer delajo njihove mame ali očetje, vidijo njihova delovna mesta in njih same med delom. Da bodo vedeli, zakaj iz službe prihajajo utrujeni,“ pravi vodja Dosorja Mateja Hauser. S projektom posredno krepijo tudi občutek povezanosti in pripadnosti, otroci pa spoznavajo pomen družbene odgovornosti. To novost so uvedli prvi med slovenskimi domovi, pozneje so jo povzeli še nekateri drugi. V Dosorju se je zamisel dobro prijela. „Otroci so radi prihajali, stanovalci so bili veseli živžava, vsako leto se je varstva udeležilo kakšnih petnajst ali več otrok. Sčasoma smo, ker se pač vsi staramo, udeležbo razširili še na vnuke zaposlenih, ker so otroci mnogih že odrasli in imajo že svoje otroke. K nam ne prihajajo samo malčki, tudi kakšen najstnik je med njimi, čeprav v tej starosti takšne dejavnosti marsikaterega ne pritegnejo več. A ker jih v delo vključimo kot pomočnike animatorjev ali pa krajši čas celo pomagajo pri delu svojim staršem ali starim staršem, je tabor zanimiv tudi tem.“ dodaja Hausereva.

Brezplačno varstvo za otroke v MC Prlekije

Poletnih počitnic se najbolj veselijo otroci. Staršem pa ravno ta čas velikokrat predstavlja težavo, saj zaradi službenih obveznosti ne morejo biti doma s svojimi otroci in potrebno je priskrbeti varstvo. In posebej zanimivo aktivnost izvajajo v Mladinskem centru Prlekije v Spodnjem Kamenščaku, kjer rešujejo starše, ki ne vedo kako bo njihov otrok preživel čas, medtem ko so v službi. Otroke namreč lahko pripeljejo v brezplačno počitniško varstvo z različnimi aktivnostmi. Varstvo otrok, ki se je začelo 1. julija, se bo izvajalo v celotnem počitniškem času, ko je v času varstva poskrbljeno tudi za prehrano otrok.

„Naš namen je, da se otroci v času počitnic zabavajo, družijo ter koristno in zdravo preživijo svoj prosti čas. Aktivnosti so (bodo) prilagojene sposobnostim otrok zato so vabljeni prav vsi“, poudarjajo v Mladinskem centru Prlekije.