PRIZADEVANJA ZA GEOGRAFSKO ZAŠČITO SLOVENJEGORIŠKE GIBANCE
Že nekaj časa si članice Društva kmečkih žena Lenart, skupaj s Kmetijsko gozdarsko zbornico – Zavodom Ptuj, Svetovalno službo Lenart, prizadevajo za geografsko zaščito slovenjegoriške gibance. Društvo in njena ...
DKŽ Lenart in KGZS-KGZ Ptuj, Svetovala služba Lenart sta pripravili ocenjevanje za najboljšo slovenjegoriško gibanco
Že nekaj časa si članice Društva kmečkih žena Lenart, skupaj s Kmetijsko gozdarsko zbornico – Zavodom Ptuj, Svetovalno službo Lenart, prizadevajo za geografsko zaščito slovenjegoriške gibance. Društvo in njena predsednica Jožica Kramberger, je te dni pripravilo ocenjevanje slovenjegoriške gibanc, ki je pripravljena iz skute. K sodelovanju so povabili članice okoliških društev kmečkih žena, ki se ukvarjajo s peko gibanc.Tako je na to prireditev, rekli bi ocenjevanje, ki je potekalo v ponedeljek 10 novembra, v novem Centru Slovenskih Goric v Lenartu, prineslo gibance, pečene v krušni peči, 13 gospodinj. Pred začetkom ocenjevanja je navzoče članice društev in tiste, ki so prinesle gibance na ocenjevanje, pozdravil župan občine Lenart mag. Janez Kramberger. Kot je dejal je vesel, ob pogledu na dobrote, ki jih znajo pripraviti kmečke in druge gospodinje. Menil je, da lahko z zaščiteno gibanco prispevajo k razvoju turizma širšega dela Slovenskih Goric. Ob sami gibanci bo treba pripraviti tudi primerno embalažo, v kateri bodo ponujali gibance. Ocenjevalno komisijo so sestavljale: svetovalka za kmečko družino in dopolnilno dejavnost pri KGZ MS, Svetovalni službi Ljutomer Frančiška Lebarič; gostinski tehnik iz Restavracije Šmarjeta v Pernici ga. Majda Mogu in učiteljica Srednje šole za prehrano in živilstvo, Izobraževalni center Piramida Maribor, ga Marija Horvat.
Kot nam je ob ocenjevanju povedala svetovalka pri Kmetijski svetovalni službi Lenart Cvetka Bogdan, upa, da bodo speljali projekt do konca in tako uresničili dolgoletno željo kmečkih žena. Gibance, ki so jih prinesle kmečke žene v ocenjevanje, je po posebnem pravilniku, ki je zajemal: zunanji videz, obliko in velikost, barvo skorje; vonj skorje in nadeva; videz sredice, povezava testa z nadevom, enakomernost nadeva; ter okus skorje in okus nadeva, ocenila že omenjena komisija. Po ugotovitvah komisije, gibance so bile označene le s številkami, sta si največ točk nabrali gibanci števila 8 in 9. Prvo je spekla Tea Kramberger iz Spodnjega Porčiča pri Lenartu, drugo pa Marija Kocuvan iz Peščenega Vrha pri Cerkvenjaku. Izmed teh dveh bo komisija izbrala tisto, ki jo bodo v okviru projekta geografske zaščite predložili kot osnovo za recepturo. Ob tem bodo natančno določili lastnosti, ki jih bo imela gibanca z imenom »Slovenjegoriška gibanca«
Po končani izbiri smo se pogovarjali z Marijo Kocuvan, ki je na ocenjevanju, skupaj s Teo Kramberger dosegla enako število točk. Kot nam je povedala, je svojo gibanco spekla v krušni peči. Vse surovine, razen sladkorja, vanilija in soli, so pridelane doma. To velja posebej za sir (skuto), kislo smetano in maslo, saj ima pri hiši še dve kravi. Testo, brez kvasa, pripravi iz gladke moke, 1 jajca, malo soli, dve do tri žlice belega olja. Testo mora kake pol ure počivati, da se da lepše vleči. Njena gibanca, katera je bila nadevana z domačim sirom(skuto), kateremu je primešala dve jajci, sladkor, kislo smetano, vanilin sladkor, ki jo je prinesla na ocenjevanje, je imela 8 plasti testa ali kot rečejo gib.