PRLEKIJA GOSTI OSMO BUČARIJO
Poleg aranžmajev in jedi iz buč tudi delavnice za otroke
...
Tik po začetku novega šolskega leta, v nedeljo, 8. septembra, bo Prlekija gostila zanimivo tradicionalno prireditev, 8. bučarijo. Slednja se bo v organizaciji Turističnega društva Stara Cesta pri Ljutomeru, začela ob 14. uri pri Dnevnem baru Stajnko v Mekotnjaku. Na prireditvi, kjer organizatorji pričakujejo veliko ustvarjalcev in še več gostov ter obiskovalcev od blizu in daleč, bodo v ospredju razstava aranžmajev iz buč, pokušnja bučnih jedi, ter likovne delavnice za otroke…, kjer se bodo tudi odrasli lahko marsikaj naučili o bučah. Organizatorji bodo nagradili tudi najtežje buče članov domačega TD. In čeprav je suša letošnje poletje slabo vplivala tudi na buče, jih je v Prlekiji še kar nekaj.
Buče so mimogrede bogate z minerali natrij, kalcij, magnezij, železo, fosfor, baker, jod, žveplo in vsebujejo vitamine skupine B, karoten, beljakovine in sladkorje. Bučna semena so vir rudnin železa, kalcija in cinka, vsebujejo pa tudi beljakovine in visoko vredne maščobe. Buče so lepe za oko, zdrave za hrano in uporabne za razne izdelke. Veljajo za najstarejše gojene rastline. Indijanci so buče gojili že pred več kot 6000 leti. Navadna vrtna buča - Cucurbita pepo je v Evropo prišla po zaslugi Krištofa Kolumba.
Zanimiva je tudi jed Bučke po prleško, katero bodo obiskovalci lahko poskusili: Mlado navadno vrtno bučo olupimo, ji odstranimo semena ter jo nastrgamo na rezance. Na maščobi prepražimo čebulo, dodamo česen in buče. Dušimo, da se buče zmehčajo, potresemo z moko, premešamo, prilijemo vodo, dodamo kislo smetano, solimo in prevremo. Po želji rahlo okisamo in dodamo kumino, timijan, poper, … Postrežemo jo s kuhanim krompirjem.