Samo Herceg četrti, Martin Žökš četrti v Splitu

Prekmurca dosegla izjemen uspeh na mednarodnem tekmovanju v peki pic.
Očitno je, da zlasti med mladimi priljubljene pice tudi na skrajnjem severovzhodu države „ogrožajo“ še tradicionalne prekmurske domače kulinarične dobrote, ki se jih ne bi smel nihče sramovati. Temu vsekakor prispevajo tudi vedno boljši pomurski picopeki, ki čedalje pogosteje nizajo nove in nove uspehe, ne le po Sloveniji temveč tudi v tujini, kar sta z vrhunskimi uvrstitvami na močnem in odmevnem mednarodnem tekmovanju v peki pic v dalmatinski prestolnici Splitu, tokrat potrdila Prekmurca, Samo Herceg in Martin Žökš. Slednjega je slovenska javnost še posebej sploznala v lanskem letu, ko je osvojil naziv najboljšega picopeka v Sloveniji. Na izboru v organizaciji Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije je ocenjevalce prepričal s tako imenovano drvarsko pico. Njena posebnost je bila v dodani moki bučne pogače, okus pa so zaznamovali še pelati, šunka, sir, narezljane šampinjoni, paprika in nekaj bazilike. Kot najboljši slovenski picopek je nato v Neaplju zastopal Slovenijo na svetovnem tekmovanju, kjer je tudi dosegel solidno uvrstitev.

Žökš, ki svoje mojstrovine ustvarja v Okrepčevalnici pri Cimeštru v Kovačevcih na Goričkem, se je minuli mesec znova udeležil tekmovanja za najboljšega picopeka Slovenije. Čeprav mu naslova ni uspelo obraniti, se je znova uvrstil med najboljše picopeke in na koncu zasedel odlično četrto mesto. Toda to ni vse, kajti uspehom pomurskih picopekov pa kar ni videti konca. Očitno picopeki iz Pomurja preprosto poznajo skrivni recept za uspeh, kajti tudi na mednarodnem tekmovanju v peki pice, ki je v drugi polovici minulega tedna potekalo v hrvaškem Splitu, sta blestela dva Pomurca. Samo Herceg, ki sicer razvaja goste „Trta Grila“ v Murski Soboti, je na tekmovanju „Trofeo Caputo 2019“ v Splitu osvojil izvrstno drugo mesto, čeprav so se za naziv najboljšega Pizzaiuola pomerili izjemni picopeki iz vsega sveta. Znova pa se je izkazal tudi Martin Žökš, ki je osvojil četrto mesto, tako da so nekateri dejali, kako je šlo za „Pomursko Pizzaiuola 2019“ v Splitu.

Po znanih podatkih je skupni rezultat obeh pomurskih kuharjev najboljša uvrstitev slovenskih picopekov na mednarodni tekmi v peki neapeljske pice doslej!