SPOZNAVALI SO EVROPSKO KULINARIKO
Bodoči gostinski tehniki, dijaki 4. Ta razreda iz Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci so te dni imeli pri pouku kuharstva seminarsko naloge na temo: Evropska kulinarika. Dijaki so najprej izžrebali, ...
Dijaki SŠGT Radenci raziskovali kulinariko šestnajstih evropskih držav
Bodoči gostinski tehniki, dijaki 4. Ta razreda iz Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci so te dni imeli pri pouku kuharstva seminarsko naloge na temo: Evropska kulinarika. Dijaki so najprej izžrebali, kulinariko katere države bodo predstavljali. In na podlagi izžrebane naloge, torej države, je vsak dijak pripravil meni s primernimi oz. značilnimi jedmi tiste države. Z iskanjem podatkov niso imeli večjih težav, saj so imeli dostop do šolske knjižnice, v kateri imajo veliko strokovne literature. Seveda so si posluževali tudi informacij s svetovnega spleta. Med izbranimi jedmi, ki so jih napisali v meni, si je vsak izbral dve jedi in jih pripravil za pet oseb. Tudi doma so poskušali pripraviti izbrane jedi, izdelke poslikali in nato fotografije vključili v seminarsko nalogo.
V projekt raziskovanja kulinarike je bilo vključenih kar 16 evropskih držav oz. njihovih značilnih kulinaričnih dobrot, in sicer: Belgija, Francija, Nemčija, Avstrija, Italija, Madžarska, Velika Britanija in Severna Irska, Španija in Portugalska, Češka in Slovaška, Danska, Švedska in Finska ter Grčija. Dijaki so raziskovali praktično vso evropsko kulinariko, s tem, da je belgijsko predstavila Tina Gjerkeš. Pripravljala je beluševo kremno juho s pofezi, ter postrvjo terino s šalotko na belgijskem radiču.Francosko kulinariko je predstavila Ingrid Čerpnjak, in sicer je pripravljala čokoladni muss v kozarcu, ter cvetačni narastek. Nemško kulinariko je predstavil Aleks Raščan, pripravljal pa je nemško jabolčno torto in osličeve ruladice v čemaževi omaki.
Avstrijsko kulinariko je predstavila Urška Felbar. Pripravljala je modro kuhano postrv z zelenjavno oblogo, ter Sacher torto. Italijansko kulinariko je predstavila Doris Gomboc. Pripravljala je italijanski tris-troje različnih testenin z omakami ter ponna cotto z malinovo omako. Madžarsko kulinariko je predstavila Manuela Trajber, ki je pripravljala langaš ter grundl palačinke. Kulinariko Velike Britanije in Severne Irske je predstavila Monika Forjan. Pripravljala je goveji file v ovoju z omako,brokoli in krompirjeve čolničke, ter špinačno kremno juho z riževim čipsom, pomarančo ter žličnikom kisle smetane. Kulinariko Španije in Portugalske je predstavila Mojca Zver, pripravljala pa je pečen file ob polentnem narastku z rozinami in žajbljem ter omako z medom. Češko in Slovaško kulinariko je predstavila Tanja Ilijevec. Pripravljala je šunko v rdečem vinu ter cmoke z ovčjim sirom. Dansko,Švedsko in Finsko kulinariko je predstavila Polonca Lorbek, ki je pripravila finsko torto in ribjo juho. Grško kulinariko je predstavil Marino Merklin,pripravljal pa je grško juho z lečo, ter piščančje koščke po grško s kumarično omako...
„Pripravljene jedi smo predstavili dijakom, učiteljem in nekaterim gostom šole. Vsi so bili navdušeni. Skozi delo v celotni nalogi smo prišli do novih pomembnih spoznanj in znanj. Pripravljali smo jedi iz različnih držav EU in s tem spoznali pestrost, raznolikost in povezanost kulinarike držav Evropske unije. V tem projektu smo raziskovali, se dopolnjevali in povezovali znanja, ki smo jih osvojili pri praktičnem pouku kuharstva“, so dejali dijaki 4.Ta razreda (SSI - gostinski tehnik) SŠGT Radenci, katerih mentorica je Zdenka Mesarič.