Podjetje   |   Kontakt   |   Cenik   |   Oglasi   |   Etični kodeks                                                                                                 
  
TV srk-11
Gospodarstvo Kultura Šport Zanimivosti Kronika Cerkev Politika

Pred 60 leti so ga „prenesli“ pred domačo hišo
15.9.2019Ob Tišlerjevi-Mariničevi domačiji v Grabšincih, vasici tik ob regionalni cesti Sv. Jurij ob Ščavnici – Ptuj, ki se v pisnih virih prvič omenja davnega leta 1226, je potekala slovesnost ob blagoslovitvi obnovljenega Ilovega ali Tišlerjevega križa. Blagoslovil ga domači župnik Boštjan Ošlaj iz župnije Sveti Jurij ob Ščavnici, ki je lastnike križa in tiste, ki so poskrbeli za obnovo, pohvalil, da so na tak način poskrbeli za ohranjanje še enega verskega znamenja. O zgodovini križa in obnovi sta spregovorila Lea Vrbnjak in Miha Pohar, ki sta med drugim povedala, da je križ prvotno stal v Malem Moravščaku pri Tišlerjevi viničariji, ki je bila leta 1953 zaplenjena in je kmalu pogorela. Tedaj je bil podrt tudi križ.

Pred 60 leti (1959) so Tišlerjevi križ prestavili pred svojo hišo, ki stoji v Grabšincih. Za obnovo križa sta sedaj poskrbela Marica Marinič in Jože Tišler, s sredstvi pa jim je pomagala tudi župnija in občina Sv. Jurij ob Ščavnici. Omeniti tudi kaže, da je ob posesti bivše viničarije ponovno križ postavil Jože Tišler tako, da je spomin na prve »postavitelje« križa ob Tišlerjevi viničariji ostal. V teh krajih je tudi navada, da ob blagosloviti pripravijo za vse udeležence slavja pogostitev. Tokrat je potekala ob počitniški hišici ali vikendu Jožeta Tišlerja, pripravila pa jo je družina Marije Marinič.

To je bilo pravzaprav prijetno srečanje domačih in bližnjih sosedov. Zanimivo je, da se je blagoslovitve križa udeležilo veliko število otrok, ki jih na tem območju Slovenskih goric ne manjka.    
    


Mobilna srk-11.si
Novice v gibanju
Novice in zanimivosti v vsakem trenutku na
svoji mobilni napravi !
 
Android
Aplikacija za vse uporabnike telefonov,
ki imajo naložen operacijski sistem
Google Android

Velikost: 264850 bytes
Prenosov: 2175


 Povezave

  ●  TD Negova
  ●  Škofija M.Sobota
  ●  Pomurski sejem
  ●  KULTprotur
  ●   Čebelarsko društvo
       P.Dajnko G.Radgona
 Informacije

  ●  Vreme
  ●  Ceste
  ●  Borza
Spremljate nas v naslednjih kabelskih sistemih:

●  Gornja Radgona
●  Apače
●  Radenci
●  Ljutomer
●  Beltinci
●  Tišina
●  Veržej
●  Teleing v digitalni shemi 562 Mhz kanal 89
●  Križevci pri Ljutomeru
●  Sv.Jurij ob Ščavnici
●  Ormož
●  Ptuj
  TV SRK-11   ©   Vse pravice pridržane